понедељак, 14. јануар 2013.

Vasilice


Prema julijanskom kalendaru, 14. januara je prvi dan Nove godine a ujedno i praznik Svetog Vasilija Velikog. Kako je to poslednji dan božićnog svetkovanja, neki ga još zovu i Mali Božić. Na ovaj dan se obično prave Vasilice, mali hlepčići premazani medom i namenjuju se svakom od ukućana za dobro zdravlje tokom cele godine. 

Verujem da postoje razčličiti recepti za pripremu ovih hlepčića i ovde ću napisati kako ih je baka obično pravila. Kod naše Jelene možete isto pročitati jedan lep recept za spremanje praznične pogače.

Sastojci: 600 g mekog brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, oko 3,5 dl mleka, 250 g margarina (maslaca ili masti), med za premazivanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac i 1 jaje, a zatim sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da testo odmori 10-tak minuta pa razviti četvrtastu koru. Koru premazati sa 1/3 margarina (sobne temperature), preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.



Ceo postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta. Na kraju, četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Obično se podeli na onoliko delova koliko ima ukućana ili se iseče na više komada ako želite da odnesete komšijama.:)




Isečene kocke poređati u podmazan pleh, preseći cevčicu na 3 dela i uvezati vrpcom, pa time izbockati svako parčence, nije potrebno premazivati pre pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta dok fino ne zarumene.

Kad se izvade iz rerne, premazati ih obilato medom, odmah pozvoniti komšijama na vrata i poslužiti ukućane dok su tako fino tople.:)) 




38 коментара:

  1. Svaka čast, prekrasno izgledaju:) Nisam čula za njih, no zbilja bi ih rado probala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Anja, u osnovi je lisnato testo sa kvascem koje je vrlo ukusno samo po sebi, mi ih pravimo kad god se uzelimo nevezano za praznik.:)

      Избриши
  2. prvi puta čujem za njih, ali krasni su i sigurno odlični, pogotovo topli sa medom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mateja, ovo mozda nije tako uobicajeni recept, zapravo dosta ljudi nije culo za Vasilice, ali verujem da se i drugacije prave na drugim mestima, medjutim vrlo su fine za grickanje sa medom.:))

      Избриши
  3. Super što si ih objavila na blogu. I ja sam tražila na netu, i jedini koji je izlazio je tvoj i još par receptića sa nekih foruma. Ja je pravim po receptu suprugove familije, a u pravu si da su slične, lisnate i medene. Jako malo ljudi zna za ovu tradiciju, pa se nadam da će naši receptima tradicija krenuti da se širi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, danas sam zelela da ih napravim upravo zbog bloga, njih je obicno baka pravila posto je to bila njena devojacka slava. Kod tebe sam isto nasla recept i bas volim sto si ga postavila, eto mozda ce nekome fino posluziti neki naredni put.:))

      Избриши
  4. joj, jako mi se sviđaju i moram ih jednom prilikom napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snjezo, verujem da ces iznenaditi tvoje jednom prilikom cim te prodje ruka, mi ih isto jako volimo i napravimo ih neki put i preko godine.:))

      Избриши
  5. Одговори
    1. :))) Tamara, od ovog testa bi se dalo jos puno toga napraviti, vrlo je ukusno samo po sebi tako da bi bilo fino i u nekoj drugoj kombinaciji.:))

      Избриши
  6. Одговори
    1. Marus, thank you, I’m glad you like it!:))

      Избриши
    2. Ovo je tako divan običaj darivanja sa ovim kolačem ukućana,jako je lijepo tijesto djeluje prhko i lagano baš bih ga voljela probati:)
      Lijep pozdrav draga!

      Избриши
    3. Draga Nely, ovo je sasvim jednostavan receptic, verujem da bi se i tvojima dopao.:)) punoo pozdrava!

      Избриши
  7. Nisam znala za ovaj običaj, ali mi je tako lep i sad mi je krivo što nisam napravila nešto slično :) Baš divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Milice... mozes uvek napraviti ove hlepcice, mi isto volimo da ih grickamo bez obzira na praznike.:))

      Избриши
  8. Vasilice-odlično izgledaju. Nisam nikad čula ni za njih, ni za običaj,koji je vezan za njih... Nažalost tek sad sam ih vidjela,pa ne mogu stići da ih napravim,ali sjutra...hm...hm...videćemo...
    uglavnom djeluju lijepo i ukusno. Pozdrav,Vanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vanja, verujem da ces ih ti napraviti samo tako, videces kako su fini, mogu se praviti preko cele godine, ne samo na ovaj dan...puno te pozdravljam!:)))

      Избриши
  9. Prelijepe vasilice !!! cula sam za njih jer sam imala priliku zivjeti u Srbiji,jedino sam tu cula za ime,inace muzevljevi ,porijeklom iz Bosne,prave isto ovakvo tjesto i zovu samo "masno tijesto,tj. masna pogaca". Ja takoder pravim ovo tjesto i slazem sa nadjevom poput tvoje katmer pite,jako je volimo.....svejedno,divno je povezati jelo i obicaj,svida mi je jako !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mirjana, recepti su zapravo vrlo slicni i drago mi je da cujem kako se jos pravi u drugom krajevima. A testo je zaista univerzalno i moze se fino kombinovati i sa slanim i slatkim nadevom.:)) p.s. katmer pitu sam ovih dana pravila par puta, mislim da sam vec dosadila ukucanima.:))

      Избриши
  10. Kod nas u Banatu se prave vasilice po sasvim drugačijem receptu. Ima masti ali u testu i prave se lepinjice za svakog ukućanina. Našaraju se grančicom i pečene premazuju medom :) Moraću ih napraviti i napisati post na blogu :)

    ОдговориИзбриши
  11. Baš su zgodne,jako mi se sviđaji vaši običaji.

    ОдговориИзбриши
  12. E sad ne znam koja mi se vise dopada, tvoja ili Jelenina. :) Mi inace nismo neki vernici, ali mogu Vasilice da se naprave i cisto ovako, za uzivanje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, mozes uvek napraviti kad pozelis, i mi ih isto rado pravimo kuci nevezano za praznik.:)) p.s. najbolje da isprobas oba receptica.:))kiss

      Избриши
  13. Baš lijepo, volim čuti za jela vezana za crkvene običaje, to govori o duhovnosti i lijepim običajima, hvala ti na tome. Vasilice su prekrasne.

    ОдговориИзбриши
  14. lep obicaji lepe VASILICE LEP POZDRAV

    ОдговориИзбриши
  15. Predivne su, podsećaju me na žu-žu lisnato pecivo. Ovo moram da isprobam. Baš si ih majstorski napravila...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Zoro, hvala puno...od ovog testa bi se zaista moglo jos puno finih stvari napraviti, nadam se da ces isprobati.:))

      Избриши
  16. Lep običaj.U Vojvodini nešto drugačije pravimo,kao pogaču.Ali ovu sa medom hm moram napraviti da probam.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Rado, volela bih da saznam kako se Vasilica jos pravi u drugim krajevima, recimo moja baka je rodom iz Beceja i kod nas kuci se nekako uvek ovako pravila, mada moram priznati da dosta ljudi nije culo za taj obicaj, ali testo je vrlo ukusno tako da se moze napraviti i u nekim drugim prilikama.:)) Saljem puno lepih pozdrava i hvala na javljanju!:))

      Избриши
  17. Ja sam iz Kikinde, i Bečej nam je u komšiluku.Običaj je isti, sem što se pravi testo sa praškom za pecivo, kiselim mlekom, jajima u obliku pogače. Puno te pozdravljam i čekam tvoj novi post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, zaista je onda u komsiluku.:) Hvala puno na novim detaljima, bas me je zanimalo kako se jos pravi jer retko sam se susretala sa slicnim receptima. Saljem puno lepih pozdrava iz kisnog Leskovca!:)) p.s.novi post mozda vec sutra...

      Избриши